BARTÓK-FORRÁSOK // MEGNYITÓ KONCERT

10.13. CSÜTÖRTÖK // BARTÓK BÉLA NEMZETI HANGVERSENYTEREM, MÜPA

A Budapest Ritmo megnyitó koncertje Bartók Béla műveit és azok forrását körüljárva mutatja be a népzene ihlető erejét és a különleges géniuszt.

Utazásra invitáljuk a közönséget Bartók gyűjtéseinek eredeti helyszíneire és korába. Feltárul a száz évvel ezelőtti közeg, ahol a népzene beszőtte a mindennapok és az ünnepek  ritmusát. Egyszeri, még nem hallott összeállításban szólalnak meg erdélyi magyar, román, szerb és szlovák dallamok, és az ezekből merítkező Bartók művek.

Élő és friss értelmezést kap a hagyomány olyan művészek által, mint a Söndörgő és a Buda Folk Band, akik a fiatalos lendülettel játszanak “világi” népzenét. Fellép a Vujicsics, Bognár Szilvia énekel, Zalai Antal hegedűn, Balog József zongorajátékával egészíti ki a műsort, a pozsonyi Ifjú Szívek pedig táncszínház-produkcióval járul hozzá a Bartók előtt tisztelgő estéhez.

Archív feltételek egészítik ki a befogadói élményt, így előtűnnek rejtett kapcsolódási pontok: mélyebben érezhetjük át és érthetjük meg a nagy hatású zeneszerző világát, a nevét viselő világszínvonalú hangversenyteremben.  A Budafolk Band Bartók erdélyi magyar és román gyűjtéseiből készül. A szerb dallamok bemutatásáért a Söndörgő és a Vujicsics felel, Bognár Szilvia énekével kísérve. Bartók különleges kapcsolatát a Felfölddel az Ifjú Szívek Táncszínház segítségével ismerhetjük meg. A megnyitó műsorhoz kapcsolódó Bartók feldolgozásokat Balog József és Zalai Antal adja elő.

A Bartók-források művészeti vezetője: Liber Endre.

Jegyek

SHOWCASE NAP

OKTÓBER 5. // csütörtök
INGYENES

1. NAP

OKTÓBER 6. // péntek
4000 Ft

2. NAP

OKTÓBER 7. // szombat
4000 Ft

3. NAP

OKTÓBER 8. // vasárnap
4500 Ft

BÉRLET

OKTÓBER 6-8. // 3 napos
10 000Ft

Elővételes jegyek október 1-ig kaphatóak.
Nyugdíjas- és diákjegyek, bérletek a helyszínen elővételi áron elérhetőek.