Womex Életműdíj

Az idei WOMEX Életműdíjas, Lakatos Mónika budapesti oláh cigány családban született, a nagyecsedi énekesek közül is kiemeli varázslatos énekhangja és lenyűgöző jelenléte, a zene iránti végtelen alázatossága.

Az oláh cigányság kisebbség közt is kisebbségként él Magyarországon. Húsz-harmincezer főt számláló közösségük érzelmi életének origója a zene, a közös zenélés – zenei hagyományuk része, hogy dalban beszélgetnek, dalban békülnek vagy kérnek bocsánatot. Így Lakatos Mónika egész életét, minden mozzanatát áthatja a muzikalitás.

Mónika a világhírű énekeseiről híres nagyecsedi cigány közösségben nőtt fel, édesapjától és nénikéitől, autodidakta tanult énekelni. Az istenadta tehetség az 1996-os Ki mit tud?-on tűnt fel a nagyközönségnek, amire tudta nélkül nevezték be, és amit romák közt elsőként meg is nyert. Mónika saját bevallása szerint nincs két egyforma fellépése, mindig az adott pillanat érzelmei befolyásolják, hogyan énekel – és mai napig mindig izgul fellépés előtt.

Énekesnőként számos formációban, köztük a cigány hagyományon alapuló világzenét játszó Romengóban, és a több családtagot is bevonó Cigány Hangokban is szerepel. Szólólemezén, a Romanimón szívfájdító, lassú dalokat, hallgatókat énekel – az album a World Music Charts Europe top 5 lemeze közé került. 

Lakatos Mónika a Budapest Ritmo feat. WOMEX fesztivál keretében, október 24-én tartja gálakoncertjét a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének színpadán. Az énekesnő a díjat a Muzsikás együttes tagjaitól veszi majd át. A WOMEX Artist Award életműdíj a nép- és világzene műfajának legrangosabb elismerése – ebben hazai zenekarnak összesen egyszer, 2008-ban volt része, akkor a Muzsikás együttes kapta.